Historische tuinen, parken, landgoederen, kasteeltuinen, begraafplaatsen, allemaal moeten ze worden behouden of onderhouden. Ze worden gerestaureerd, gereconstrueerd of toekomstbestendig gemaakt. Ook speelt cultureel erfgoed een grote rol bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen. Maar hoe pak je zoiets aan? Hoe behoud of herstel je het oorspronkelijke karakter van het groen erfgoed?
Samen met Albers Adviezen doet Michel Vedder onderzoek naar de historie van de tuinkunst. Voor eigenaren en beheerders van een historische groenaanleg maken wij cultuurhistorische waardenstellingen en geven beheeradvies. Hiernaast maken wij ontwerpen, beplantingsplannen en kunnen wij meedenken in de planvorming.
Hierbij hoort altijd een rapport met het ontstaan van het landschap, de context, de vroegste ontwikkelingen van het object, de eigenaars, tuinarchitecten, ruimtelijke samenhang en eventueel beplantingslijsten. Daarbij horen ook themakaarten en reconstructietekeningen.
Meer weten of een offerte aanvragen? Neem dan snel contact op met Michel Vedder.
Landschapsecologische analyse (LESA)
Deze methode richt zich op de ondergrond van het landschap. Deze vormt de basis van alle functies en structuren van het landschap. Dit geeft inzicht in het ontstaan van die ondergrond en in de structuur en het functioneren van het landschap.
Er wordt een uitgebreide inventarisatie gedaan en de gegevens worden gedetailleerd bestudeerd. Daarbij wordt het landschap geanalyseerd door steeds te zoeken naar de samenhang tussen alle relevante componenten.
De analyse resulteert in een rapport met kaarten die de bevindingen van de analyse weergeven. Onderdelen hiervan kunnen zijn de geologie en de bodem, het reliëf, het watersysteem en de grondwatertrappen, vegetatie, fauna en de landschapstypes.
Boshistorisch onderzoek
Hier komt tekst over boshistorisch onderzoek
Landschapsbiografie
De landschapsbiografie beschrijft hoe de mens het landschap heeft gevormd. Denk hierbij aan cultuurhistorie, historische beplantingen, groei van steden of het wegennetwerk, grondgebruik, etc.
Er wordt een uitgebreide inventarisatie gedaan waarbij een GIS-database wordt aangelegd, literatuuronderzoek en veldbezoeken worden gedaan.
De bevindingen worden vastgelegd in een rapport met onder andere ontwikkelingskaarten, een cultuurhistorische waardenkaart, een archeologische verwachtingenkaart en/of een ontwerpcatalogus. Desgevraagd kan een visie met uitvoerings-programma worden opgenomen voor bijvoorbeeld een landschapsontwikkelingsplan.