Onderzoek

Beheer

Home > Diensten > Beheer

Beheer

Beheerplan openbare ruimte

Beheerplan openbare ruimte

De openbare ruimte moet er netjes uitzien. Ze moet aansluiten bij de wensen van de gebruikers. En ze moet natuurinclusief zijn, bijdragen aan de biodiversiteit en klimaatadaptief zijn. Aan de hand van uw beleid wordt vastgesteld voor welke gebieden (beheerzones) welk beheerregime passend is en welke beheereenheden kunnen worden onderscheiden.
Met behulp van de vastgestelde beheerzones en beheereenheden wordt in streefbeelden vastgelegd hoe de onderhoudsstaat van de beheereenheden eruit moet zien, waarna de daadwerkelijke beheermaatregelen en de frequentie van het beheer worden vastgelegd.
De producten bestaan uit een rapport; het beheerplan en een aantal beheerkaarten, die ook beschikbaar voor een GIS gemaakt kunnen worden. Daarmee kan gemakkelijk per beheerzone of beheereenheid de gewenste informatie worden opgevraagd.

Meer weten of een offerte aanvragen? Neem dan snel contact op met Michel Vedder.

Beheerplan bos, natuur en landschap

Beheerplan bos, natuur en landschap

Het beheer van uw terreinen moet aansluiten op uw doelstellingen en verschillende soorten beleid van bijvoorbeeld het Rijk, de provincie of de gemeente. Daarnaast spelen biodiversiteit, klimaatadaptatie en recreatie een grote rol.
Eerst wordt er gekeken wat er aanwezig is en welke kwaliteiten en mogelijkheden uw terrein heeft. Hiermee wordt een gebiedsbeschrijving gemaakt. Daarna worden beleid en wet- en regelgeving op een rij gezet. Uw lange termijn visie en missie worden vastgelegd. Aan de hand van deze factoren kunnen de doelstellingen en strategieën worden bepaald en vastgelegd, evenals de wijze van monitoring en evaluatie van het beheer. Daarna worden per terrein de beheermaatregelen beschreven.
Naast het rapport kunnen digitale GIS kaarten gemaakt worden. Daarmee kan gemakkelijk per beheerzone of beheereenheid de gewenste informatie worden opgevraagd. Ook kan worden gekeken of er subsidie kan worden verkregen voor bepaalde beheermaatregelen.

Boombeheerplan

Boombeheerplan

Bomen vervullen functies die aan uw doelstellingen moeten voldoen. Ze moeten passen bij het gebruik van de ruimte waarin ze staan. Daarbij moet ook de boomveiligheid in het oog worden gehouden. In een boombeheerplan wordt vastgelegd welke maatregelen er nodig zijn om uw boombestand aan al deze factoren te laten voldoen.
Een boombeheerplan kan geschreven worden voor de aanplant en voor bestaande boombestanden. Eerst worden de bomen geïnventariseerd en beschreven wat de staat van de bomen is. Aan de hand van het beleid en de inventarisatie wordt een visie opgesteld waarbij uw doelen worden vastgelegd. Daarna wordt een beleidsstudie gedaan. Eventueel kan een ontwerp worden gemaakt voor uw nieuwe boombeplanting, waarbij aandacht wordt besteedt aan de juiste boomsoortkeuze.
De beheermaatregelen worden beschreven. Dit kan per boom, maar ook per laan, straat of per soort. Met deze kennis kan een bomenwerkplan worden opgesteld. Ook voor boombeheerplannen geldt dat er digitale GIS kaarten kunnen worden gemaakt waarmee gemakkelijk alle benodigde informatie kan worden opgevraagd.

Beheerplan groen erfgoed

Beheerplan groen erfgoed

Groen erfgoed moet in stand worden gehouden. Daarbij komt cultuurhistorisch beheer kijken. Het beheer van het terrein, landschap of landschapselementen dat recht doet aan hun historische waarde.
Hier hoort ook een historisch onderzoek bij, dat u wellicht zelf al heeft laten uitvoeren. Michel Vedder kan dit ook voor u doen. Tijdens dit onderzoek wordt geïnventariseerd welk groen erfgoed aanwezig is en er wordt een waardenstelling opgemaakt.
Aan de hand van dit onderzoek wordt gekeken welke maatregelen nodig zijn om de groenaanleg in stand te houden. Deze maatregelen worden vastgelegd in het beheerplan.
In het geval van een rijksmonument kan er mogelijk subsidie worden aangevraagd. Ook hierin kan Michel Vedder een rol spelen. In het beheerplan kan een werkplan worden opgesteld. Uiteraard kunnen van deze plannen digitale GIS kaarten worden gemaakt waarmee gemakkelijk alle benodigde informatie kan worden opgevraagd.

Aanvraag Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)

Aanvraag Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)

Beheer en instandhouding kost geld. Ieder jaar kunt u van 1 februari tot en met 31 maart de Subsidieregeling instandhouding monumenten aanvragen voor rijksmonumenten. Michel Vedder kan u helpen bij uw SIM aanvraag.
Bij deze aanvraag hoort een historisch onderzoek, dat u wellicht al heeft laten doen. In dit rapport wordt gekeken naar de kernwaarden en de hoofdstructuur van het groene monument. In het veld wordt geïnventariseerd wat de staat van beheer van deze kernwaarden is. Dit wordt vastgelegd in een inventarisatierapport.
Aan de hand van dit rapport wordt een werkplan opgemaakt voor het reguliere onderhoud op basis van dit onderhoudsplan. In het onderhoudsplan staan de maatregelen die nodig zijn voor doelmatig en sober onderhoud. Hieraan zijn standaard werkuren en uurtarieven gekoppeld die leiden tot de subsidieaanvraag.

Meer weten of een offerte aanvragen? Neem dan snel contact op met Michel Vedder.

Contact