Natuurlijk zijn daarbij uw wensen het uitgangspunt. Daarnaast zijn het klimaat en de flora en fauna in de tuin belangrijke uitgangspunten. In de stad hebt u steeds meer last van hittestress. Daarom wordt gekeken hoe u de tuin en eventueel het huis zo koel mogelijk kunt houden. Ook droogte en tropische stortbuien worden een steeds groter probleem. Het regenwater zo snel mogelijk verwerken, maar wel vasthouden in de tuin is belangrijk. Uiteraard is het leuk om dieren in de tuin te hebben. Niet alleen vogels maar ook zoveel mogelijk insecten. Afhankelijk van de grootte van de tuin kan u ook aan kleine zoogdieren zoals egels denken. En natuurlijk mooie planten, maar dan wel het liefst zoveel mogelijk inheems. Alles draagt bij aan de biodiversiteit.
Het tot stand komen van een tuinontwerp loopt via de volgende stappen:Kennismaking
Om een goed tuinontwerp te kunnen maken wil ik u eerst leren kennen. Hoe wilt u straks uw tuin gebruiken? Vindt u het leuk om te tuinieren? Of juist helemaal niet? Welke sfeer en kwaliteit passen bij u? Zit u graag in de zon, of toch liever in de schaduw? Wat zijn uw favoriete kleuren en geuren? Wilt u misschien een eetbare tuin?
Ook het huis is belangrijk. De tuin moet natuurlijk aansluiten op de uitstraling van het huis. Van buiten, maar ook van binnen. Wat is de sfeer in huis? Welke kleuren hebt u in huis? Hoe lopen de zichtlijnen vanuit het huis? In welke omgeving ligt de tuin? Hoe zit het met de privacy?
Het is fijn als u van tevoren over deze dingen nadenkt en eventueel voor uzelf een moodboard maakt.
Schetsontwerp
Na de kennismaking ga ik voor u aan de slag. Aan de hand van de besproken zaken maak ik een maatvaste schets met een globale indeling van de nieuwe tuin. Daarbij krijgt u een aantal referentiebeelden die de sfeer aangeven. Deze schets dient als basis voor het voorlopig ontwerp. Als u wilt kan ik meerdere opties schetsen.
Daarnaast kunt u ervoor kiezen om aan de hand van deze schets zelf te gaan ontwerpen. U kunt dan gebruik maken van de schetsservice.
Definitief ontwerp (DO)
Het definitieve ontwerp is de gecorrigeerde versie van het voorlopig ontwerp, het ontwerp dat aan de basis ligt van uw nieuwe tuin. U krijgt een plattegrond op schaal: voor een kleine tuin tot 150 m² een plattegrond op de schaal 1:50. Voor een gemiddelde tuin, tot 500 m², een plattegrond 1:100. Voor een grote tuin tot 1500 m² een plattegrond 1:500. Daarnaast krijgt u een aantal 3D beelden om de sfeer goed weer te geven.
Aan de hand van dit ontwerp legt u uw droomtuin aan, of schakelt u een hovenier in om dat voor u te doen. Eventueel kunt u Michel Vedder vragen een hovenier te zoeken en zelfs om directie te voeren over de werkzaamheden tijdens het aanleggen.
Ik houd rekening met uw wensen, de omgeving van de tuin, de architectuur van uw huis en, als u dat belangrijk vindt, ook met de inrichting van uw huis. U geeft aan wat uw wensen zijn. Hoe uw droomtuin eruit ziet.
Zo'n persoonlijke schetssessie duurt ongeveer een uur, waarin u een globale inrichtingsschets van uw tuin krijgt. Die wordt gemaakt op schetspapier. Bent u geïnspireerd en wilt u de schets laten uitwerken tot een gedetailleerd tuinontwerp, dan is dat mogelijk. Ook het maken van een beplantingsplan kan.Wat heb ik nodig?
Om een goede schets voor u te kunnen maken heb ik een plattegrond van uw tuin nodig. Voor een kleine tuin tot 150 m² een plattegrond op de schaal 1:50. Voor een gemiddelde tuin, tot 500 m², een plattegrond 1:100. Voor een grote tuin tot 1500 m² een plattegrond 1:500.
Foto's van uw tuin in de huidige situatie, van het huis en eventueel van uw inrichting. Die helpen bij het bepalen van de sfeer en uitstraling en bieden een blik op de omgeving.
Natuurlijk heeft u wensen, daarvan neemt u een lijst mee. Daarop staan niet alleen de dingen die u wel wil, maar ook wat u niet in uw tuin wilt. Misschien hebt u een zelfgemaakte schets, of foto's van een tuin die u mooi vindt. Neem die ook mee, dan kunnen we daarmee aan de slag.Kosten
De kosten voor de schetsservice bedragen €100,-. Als u daarna een tuinontwerp of een beplantingsplan wil laten maken, dan worden de kosten van de schetssessie hiervan afgetrokken.
Michel Vedder maakt de ontwerpen aan de hand van een gedegen landschapsanalyse. Hierdoor kan rekening worden gehouden met de ondergrond en de ontwikkeling van de structuur van het landschap door natuur en mens. Op deze manier werken de ontwerpen met de mogelijkheden die het landschap biedt. Door de kennis van bos-, natuur- en landschapsbeheer kan Michel Vedder rekening houden met natuurlijke processen en het toekomstige beheer.
Bij grote of complexe proucten werkt Michel Vedder samen met landschapsarchitecten, ecologen, historici en professionals uit andere groene disciplines. Zo kan per prouct een prouctteam worden samengesteld en een optimaal resultaat worden behaald voor de klant.Meer weten of een offerte aanvragen? Neem dan snel contact op met Michel Vedder.
Hoe werkt het?
Om een goed beplantingsplan te maken wordt gekeken naar de omgeving. Zijn er zichtlijnen die niet geblokkeerd mogen worden, of juist geaccentueerd moeten worden? Hoe zit de beplanting in de omgeving eruit? Voor tuinen en parken geldt dat ook de architectuur, het materiaalgebruik en de kleuren een rol spelen. Hier komen een beplantingsconcept en een beplantingsvisie uit voort.
Het belangrijkste voor het uitzoeken van de planten die de beplanting gaan vormen zijn de bodem en het zonlicht. Aan de hand van een bodemanalyse en een schaduw/zon-analyse worden de standplaatsfactoren bepaald. Die geven aan welke planten waar kunnen groeien. Uiteindelijk worden al deze gegevens gebruikt om een plantenlijst op te stellen waarop planten voorkomen die aan alle eisen voldoen. Daarbij wordt voor sterke planten gekozen, waar u jaren plezier van kan hebben.
Wat mag u verwachten?Er komen twee plattegronden, de werkelijke beplantingsplannen, met daarop de planten die zijn uitgezocht. Dit zijn een plattegrond voor de houtige gewassen, de bomen en struiken, en één voor de kruidige gewassen zoals vaste planten, grassen en bollen. Beide met een zogenoemde vaklijst, waarop de planten met aantallen, plantafstand en andere gegevens die nodig zijn voor de aanleg van de beplanting.
Er komt een soortenlijst met bloeikalender en foto's van de gekozen planten. Bij grotere beplantingen kunt u zelf kiezen of er nog doorsnedes van de beplanting bij moeten. Voor parken en landschappen zijn deze inclusief. Een onderhouds- of beheerplan behoort tot de mogelijkheden.
Waarom kiezen voor een beplantingsplan?U weet zeker dat u een degelijke beplanting krijgt met sterke planten die bij elkaar passen. Een degelijke beplanting brengt met zich mee dat er minder uitval is en minder onderhoud nodig is, waardoor u op lange termijn kosten bespaart.